Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayan TRA1 Bölgesi’nde arıcılık sektörünün mevcut durumunu incelemek ve geleceğe yönelik stratejik politikalar geliştirmek amacıyla “Arı Ürünleri Anketleri”ni erişime açtı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde yürütülen “TRA1 Bölgesi Arı Ürünleri Değer Zinciri Analizi” çalışması, bölgedeki arıcılık faaliyetlerinin tüm paydaşlarını mercek altına almayı hedefliyor. Anketler, üreticiler, arıcılar, işletmeler, kooperatifler, kamu kurumları, meslek kuruluşları ve tüketicilerin katılımına sunuldu.
KUDAKA’nın açıklamasında, anketlerden elde edilecek verilerin arıcılık sektörünün mevcut durumunu ortaya koyacağı ve geleceğe yönelik program ile proje önerilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağı ifade edildi. Anketler, üç temel kategoriye ayrılıyor.
İlk olarak, destek kurum ve kuruluşları paydaş anketi, arıcılık ve arı ürünleri alanında politika geliştiren, destek sağlayan ve eğitim faaliyetleri yürüten kamu kurumları ile meslek kuruluşlarının katılımına yönelik hazırlandı. Ayrıca, arı ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması, pazarlanması ve satışı alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin yapısal durumunu ortaya koymayı amaçlıyor. Anketler, TRA1 Bölgesi’nde arıcılık yapan üreticilerin üretim yapıları, karşılaştıkları sorunlar, destek ihtiyaçları ve pazarlama imkanlarını belirlemek için uygulanıyor.
Yetkililer, bölge ekonomisinde önemli bir yere sahip olan arıcılık sektörünün sürdürülebilir gelişimi için tüm tarafların anketlere katılım sağlamasının büyük önem taşıdığını vurguladı.






















