Elazığ’ın Palu ilçesinde doğada kendiliğinden yetişen sumak bitkisinin hasadı başladı. Kebapçılar için vazgeçilmez bir baharat olan sumağın bu yıl kilosunun 350 TL’den alıcı bulması, köylülerin yüzünü güldürüyor.
Yamaçlarda zorlu koşullarda yetişen sumak, köylüler için önemli bir ek gelir kaynağı oluşturuyor. Hasat işleminin ardından sumak taneleri değirmenlerde dövülerek ekşi haline getiriliyor. Sumağın bu yılki yüksek fiyatı, çiftçilerin umutlarını artırdı.
Sumak bitkisinin kendiliğinden yetiştiğini belirten Mehmet Ali Siracoğlu, “Bu köftelerde, salatalarda ve lüks restoranlarda daha çok kullanılıyor. Millet artık limon tuzu kullanmıyor, sumak kullanıyorlar. Yöreye göre kullanma şekilleri değişiyor. Burada herhangi bir ekim olmadı. Kendiliğinden çıkarak çoğalmaya başladı. Bunun kökünü alıp başka yere götürüp ektim çıkmadı ama burada her sene daha da çoğalıyor. Sumağa bakım yaparsan daha iyi oluyor. Ben bunların altını temizledim. Yaban domuzları da sumakların altını kazmıştı. Bu sene sumak sezonunu açtık. Allah’ın verdiği bir bitkidir. Bunun faydası çoktur” dedi.






















