Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversiteleriyle ilişiği kesilen ve kazandığı programa kayıt yaptıramayan öğrencilerin 9 Aralık tarihine kadar başvuru yapabileceğini açıkladı.
Bu düzenleme, kamuoyunda “öğrenci affı” olarak bilinen yeni bir uygulama çerçevesinde hayata geçirildi. 9 Ağustos 2026 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7592 sayılı Kanun ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na eklenen Geçici 85’inci madde, öğrencilere yeniden yükseköğretime dönme imkanı sunuyor. Başvuruları kabul edilen öğrenciler, 2026-2027 eğitim öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecek.
Düzenleme, hazırlık sınıfı dahil olmak üzere ön lisans, lisans tamamlama, lisans ve lisansüstü programlardan ilişiği kesilen öğrencileri kapsamaktadır. Ayrıca, bir yükseköğretim programını kazanmasına rağmen kayıt yaptıramayanlar da bu imkandan faydalanabilecek. Mücbir sebepler nedeniyle başvuru yapamayanlara da belirli şartlar altında ek süre tanınacak.
YÖK, düzenleme kapsamı dışında kalan grupları da belirledi. Terör suçları, kasten öldürme gibi ağır suçlardan mahkum olanlar bu afdan yararlanamayacak. Ayrıca, sahte belge ile kaydı iptal edilenler de kapsam dışında tutuldu.
Kapatılan programlardan ilişiği kesilen öğrencilerin eğitimlerine nasıl devam edeceği de düzenlendi. Kapatılan ikinci öğretim programlarından ilişiği kesilen öğrenciler, ilgili programın birinci öğretiminde eğitimlerine devam edebilecek. Çift ana dal öğrencileri için de özel düzenlemeler yapılacak.
YÖK Başkanı Erol Özvar, bu düzenlemenin gençlerin yarım kalan hayallerini tamamlamaları açısından önemli olduğunu belirtti. Özvar, “Bu düzenlemeyi yalnızca bir af değil, gençlerimize geleceklerini yeniden kurma imkanı olarak görüyoruz” dedi.






















