Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin geleceğine ilişkin yeni bir iddia ortaya çıktı. Bu kez adı geçen ülke Mısır oldu. İsrail basınında yer alan haberlere göre Kahire yönetiminin Türkiye’nin envanterindeki S-400’leri satın alma ihtimalini değerlendirdiği öne sürülüyor. İddialar henüz Türkiye veya Mısır tarafından doğrulanmış değil ancak konu Yunanistan’da geniş yankı buldu.
S-400 İddiası Doğu Akdeniz Dengelerini de Gündeme Taşıdı
İsrail basınında yer alan değerlendirmelerde, Mısır’ın halihazırda Rus yapımı S-300VM, Tor-M1 ve Buk-M2 hava savunma sistemlerini kullandığı hatırlatıldı. Kahire yönetiminin savunma tedarik kaynaklarını çeşitlendirme stratejisi kapsamında Türkiye’nin elindeki S-400 sistemleriyle ilgilenebileceği iddia edildi. Böyle bir seçeneğin özellikle İsrail açısından yakından izlendiği belirtilirken, ortada henüz resmi bir satış görüşmesi bulunduğuna dair doğrulanmış bilgi yer almıyor.

İddia kısa sürede Yunan basınının da gündemine taşındı. Daha önce Türkiye’nin S-400 sistemlerini Katar veya Birleşik Arap Emirlikleri’ne gönderebileceği yönünde çeşitli senaryolar ortaya atılmıştı. Mısır’ın da bu ihtimallere eklenmesi, Atina’da yeni değerlendirmelere yol açtı. Bazı Yunan yayınları, Kahire’nin S-400 alımını ciddi biçimde değerlendirdiğini öne sürerken bu olasılığı Yunanistan açısından olumsuz bir gelişme olarak yorumladı.
Yunanistan’daki değerlendirmelerde Türkiye ile Mısır arasında son dönemde gelişen askeri ve siyasi ilişkilere ayrıca dikkat çekildi. Bu yakınlaşmanın, Mısır’a yönelik olası bir S-400 transferini diğer senaryolara kıyasla daha olası hale getirebileceği savunuldu. Ancak söz konusu yorumlar şu aşamada spekülasyon düzeyinde ve Ankara ile Kahire’den herhangi bir satış, devir veya resmi müzakere açıklaması gelmiş değil.
Olası bir S-400 transferinin yalnızca hava savunma kapasitesi açısından değil, Doğu Akdeniz’deki dengeler bakımından da sonuçlar yaratabileceği ileri sürülüyor. Yunan basını, böyle bir gelişmenin Türkiye’nin “Mavi Vatan” yaklaşımı ve Türk-Mısır deniz yetki alanları tartışmalarıyla bağlantılı olabileceğini iddia etti. Buna rağmen S-400 sistemlerinin Mısır’a satılacağı veya devredileceği yönündeki haberler şu aşamada doğrulanmış değil. Somut bir gelişme olup olmadığı ancak Türkiye ve Mısır makamlarından gelecek resmi açıklamalarla netleşecek.





















