Diyarbakır’da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Silvan Projesi’nin tamamlanmasıyla bölge ekonomisine yaklaşık 43 milyar lira katkı sağlanacağını açıkladı. Yumaklı, projenin Türkiye’nin en büyük sulama hamlelerinden biri olduğunu belirtti.
Yumaklı, Silvan Barajı alanında yaptığı incelemelerde, projenin sekiz baraj ve yirmi üç sulama tesisinden oluştuğunu ifade etti. Bugünkü yatırım büyüklüğünün yaklaşık 360 milyar lira olduğunu kaydeden Bakan, projenin tamamlandığında 2 milyon 350 bin dekarlık bir alanın sulanacağını vurguladı.
“Silvan Projesi, sadece bir sulama projesi değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal kalkınmanın bir parçasıdır” diyen Yumaklı, terörsüz Türkiye hedefinin yatırım ve üretimle bağlantılı olduğunu belirtti. Proje tamamlandığında, 305 bin kişiye istihdam sağlanacağı öngörülüyor.
Bakan Yumaklı, Silvan Projesi’nin tarımsal üretim gücünü artıracağını ve çiftçilerin daha fazla ürün almasını sağlayacağını dile getirdi. Proje ile birlikte, sulama yapılan arazilerin yıllık 119 milyar lira katkı sağladığı ifade edildi.
Silvan Barajı’nın gövde imalatının tamamlandığını belirten Yumaklı, Eylül 2027 itibarıyla su tutmaya başlayacaklarını açıkladı. Ayrıca, projenin inşaatında iki büyük tünel ve 98 kilometrelik ana kanalın da yer alacağını sözlerine ekledi.




















