1. Haberler
  2. Çevre Haberleri
  3. Muğla’daki Orman Yangınlarının Ardından Yeşil Alanlar Yeniden Canlandı

Muğla’daki Orman Yangınlarının Ardından Yeşil Alanlar Yeniden Canlandı

Muğla'daki 2021 orman yangınlarının ardından zarar gören 52 bin hektar alan yeniden yeşil örtüsüne kavuştu. Yangın sonrası fidan dikimi ve bakım çalışmaları devam ediyor.

Muğla'daki Orman Yangınlarının Ardından Yeşil Alanlar Yeniden Canlandı
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muğla’da 2021 yılında meydana gelen büyük orman yangınlarının üzerinden 5 yıl geçerken, yangınlarda zarar gören 52 bin 20 hektarlık ormanlık alan yeniden yeşil örtüsüne kavuştu. Yangın sonrası dikilen fidanların bazıları insan boyuna ulaştı ve genç ormanların bakım çalışmaları devam ediyor.

Türkiye tarihinin en büyük orman yangınları 2021 yılında yaşandı. 28 Temmuz 2021’de Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan yangın, Adana ve Mersin’deki yangınlarla birlikte 29 Temmuz’da Muğla’nın Marmaris ilçesinde de etkili oldu. Yangınlar, kısa sürede geniş alanlara yayılarak büyük bir felakete dönüştü. Orman teşkilatı, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü vatandaşlar, yangınları söndürmek için seferber oldu.

Muğla, bu büyük yangınların en yoğun yaşandığı bölgelerden biri oldu. 29 Temmuz 2021 tarihinde Marmaris Siteler mevkisinde başlayan yangın, hızla ilçe merkezine yaklaştı. Ekiplerin havadan ve karadan yaptığı yoğun müdahalelerle yangının yerleşim alanlarına zarar vermesi engellendi. Aynı gün Bodrum ve Köyceğiz’de de yangınlar çıktı. İlerleyen günlerde Milas ve Kavaklıdere’de de yangınlar meydana geldi. Yangınlar, yoğun çabalar sonucunda kontrol altına alındı.

Muğla’da 29 Temmuz-12 Ağustos 2021 tarihleri arasında 75 yangın meydana geldi. Bu yangınlarda yaklaşık 60 bin hektar alan etkilendi ve 52 bin 20 hektar ormanlık alan zarar gördü. Yangınların söndürülmesi için 2 bin 527 orman personeli ile birlikte 15 binin üzerinde kişi görev aldı.

Yangınların hemen ardından zarar gören alanların yeniden ormanlaştırılması için çalışmalar başlatıldı. İlk aşamada yanan ağaçlar temizlenirken, saha boşaltım ve yeniden yeşillendirme çalışmalarının yüzde 90’ı bir yıl içinde tamamlandı. Yangın sonrası 52 bin hektarlık alandan yaklaşık 2 bin hektarında fidan dikimi gerçekleştirildi.

Yangın alanlarına toplam 220 bin kilogram çam tohumu serpildi. Bu miktar, yaklaşık 3 milyar 900 milyon çam tohumu anlamına geliyor. Yangınların üzerinden geçen 5 yılın ardından, yanan alanların büyük bölümü yeniden yeşil örtüsüne kavuştu. Dikilen fidanların bazıları insan boyuna ulaştı ve genç ormanlarda bakım çalışmaları sürüyor.

Yangınlarda can ve mal kaybı da yaşandı. Marmaris’te yangın işçisi Görkem Hasdemir ve gönüllü vatandaş Şahin Akdemir hayatını kaybetti. Yangınlarda 150 ev ve iş yeri ile 53 araç zarar gördü. Ayrıca 575 hayvan telef oldu. Devlet, yangın mağdurlarına çeşitli yardımlar sağladı ve kalıcı konutlar inşa edildi.

Yangınlarda hayatını kaybedenler unutulmadı. Marmaris’te, yangın söndürme işçisi Görkem Hasdemir ve gönüllü vatandaş Şahin Akdemir anısına hatıra ormanı oluşturuldu.

Muğla’daki Orman Yangınlarının Ardından Yeşil Alanlar Yeniden Canlandı
0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter


Giriş Yap

Haberveriyor ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Yapay Zeka Haber Sistemi ile Sohbet Et

Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka asistanı

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir