1. Haberler
  2. Yerel Haberler
  3. Kars
  4. Kars’ta bal hasadı başladı, fiyatlar 2 bin 500 TL’ye ulaşıyor

Kars’ta bal hasadı başladı, fiyatlar 2 bin 500 TL’ye ulaşıyor

Kars'ta 2026 bal sezonu bereketli başladı, arıcılar hasada başladı. Fiyatlar 2 bin 500 TL'ye kadar çıkıyor.

Kars'ta bal hasadı başladı, fiyatlar 2 bin 500 TL'ye ulaşıyor
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kars’ta 2026 yılı bal sezonu, arıcıların kovanlardaki emeklerinin karşılığını almaya başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde devam ediyor. Aydınalan köyünde yaklaşık 30 yıldır arıcılık yapan Barış Karadeniz, sezonun ilk bal hasadını gerçekleştirerek, bu yıl elde edilen verimin beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti.

Kars’ın zengin bitki örtüsüne sahip köy ve yaylalarda arıcılık yapan Karadeniz, arıların ürettiği balları kovanlardan özenle sağdı. Ailesiyle birlikte kovan başında çalışan deneyimli arıcı, ilk hasadı dualarla gerçekleştirdi.

2026 bal sezonunun arıcıların yüzünü güldürdüğünü ifade eden Karadeniz, çiçeklenme döneminin verimli geçmesiyle arıların kovanlara taşıdığı nektar miktarının arttığını söyledi. Ancak bitki örtüsünün kurumaya başlamasıyla birlikte arıların yeni nektar kaynaklarına ulaşmakta zorlandığını vurguladı.

Karadeniz, “Günlerden bal alma günü. Bitki örtüsü ve çiçekler kuruduğu için sezon artık bitti sayılır. Bu saatten sonra balı almamız şart. Eğer zamanında almazsak arı dönüp kendi yaptığı balı tüketmeye başlar,” dedi.

Kars’ta üretilen bal, türüne ve üretim yöntemine göre farklı fiyatlarla tüketiciye ulaşıyor. Bu yıl üretimin beklenenin üzerinde olması arıcıları memnun ederken, kaliteli ve doğal bala olan ilgi de devam ediyor. Aydınalan köyünde üretilen balların satış fiyatları şu şekilde: Coğrafi işaretli Kars balı: 1.500 TL, Organik sertifikalı bal: 1.500 TL, Normal bal: 1.000 TL ve Organik karakovan balı: 2.000 – 2.500 TL. Özellikle tamamen doğal yöntemlerle üretilen organik karakovan balının kilogram fiyatı 2.500 TL’ye kadar çıkıyor.

Kars’ın yüksek rakımlı ve zengin bitki örtüsüne sahip bölgelerinde yapılan arıcılık, bölgenin doğal florasından besleniyor. Karadeniz, Aydınalan köyü çevresinde bulunan korunga, geven, kekik gibi bitki türlerinin, balın aroma ve lezzetine doğrudan yansıdığını belirtti.

Geleneksel karakovan üretimine de devam eden Karadeniz, bu yöntemde arıya yapay mum ya da şeker verilmediğini vurguladı. Karakovanlarda peteğin ve balın arılar tarafından tamamen doğal şekilde üretildiğini ifade etti.

Sabahın erken saatlerinden itibaren kovanlarının başına geçen Karadeniz ve ailesi, hasat edilen petekleri özenle ayırarak süzme işlemi için hazırlıyor. Yaklaşık 30 yıllık arıcılık tecrübesini ailesiyle sürdüren Karadeniz, ürettiği balları kendi iş yerinde de satışa sunuyor.

Kars’ta 2026 bal sezonunun beklentilerin üzerinde verimle tamamlanması, bölgedeki arıcıların gelecek sezonlara yönelik umutlarını artırdı. Diğer arıcıların da hasada başlamasıyla birlikte Kars balının kilogram fiyatının 2.500 TL’ye kadar ulaşması, kentin bal üretiminin ekonomik değerini bir kez daha ortaya koydu.

Kars’ta bal hasadı başladı, fiyatlar 2 bin 500 TL’ye ulaşıyor
0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter


Giriş Yap

Haberveriyor ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Yapay Zeka Haber Sistemi ile Sohbet Et

Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka asistanı

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir