Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Karaoğlanlı Mahallesi, kendine özgü aromasıyla dikkat çeken “Karaoğlanlı Altınbaş Kavunu”nun hasadına başladı. Yıllar önce tavan arasında saklanan ata tohumundan yeniden üretilen kavun, yaklaşık 200 dönüm alanda yetiştirilerek bölge halkını heyecanlandırıyor.
Üreticiler, dedelerinden kalan kavun çekirdeklerini yıllar sonra bulduklarını ve bu tohumları çoğaltarak yeniden hayata geçirdiklerini belirtiyor. Mahallede 7-8 üretici tarafından yetiştirilen bu kavun, ince sarı kabuğu, parlak rengi ve yoğun aromasıyla diğer kavunlardan ayrılıyor.
Karaoğlanlı Altınbaş Kavunu üreticisi Osman Karaböcek, “Kavunumuz, atalarımızdan kalan atalık tohumdan üretiliyor. Tohumumuzu yıllar önce kaybetmiştik, ama şimdi tekrar bulduk. Bu kavun sadece Karaoğlanlı’da yetişiyor ve tadı benzersiz” dedi.
Üretici Serkan Küçük, kavunun kısa raf ömrü olduğunu ve tüketilmesi için yalnızca 3 gün süre bulunduğunu ifade etti. Küçük, “Karaoğlanlı’ya ait ata tohumumuz bu bizim. Başka yerlerde olmuyor” şeklinde konuştu.
Kavunun hasat döneminin gelmesiyle birlikte bölgeye gelen vatandaşlar, lezzetini bildikleri için kavun almak üzere mahalleye akın ediyor. Manisa’dan gelen Kadir Salih, “Tadını bildiğimizden hasat başladığını duyunca almak istedim. Yemeyenlere tavsiyem tadına bakmalarıdır” dedi.
Kısa hasat dönemi ve eşsiz lezzetiyle Karaoğlanlı Altınbaş Kavunu, bölgenin tarımsal değerleri arasında önemli bir yer tutuyor.






















