İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, ABD’nin İran’a karşı başlattığı ekonomik yaptırımlara katılan ülkelerin düşman olarak kabul edileceğini açıkladı. Rızai, bu ülkeleri ABD’nin ekonomik savaşına katılmamaya çağırdı.
Rızai, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Bize yönelik ekonomik yaptırımlara katılan her ülke düşman olarak kabul edilecektir” dedi. Ayrıca, İran’ın savaşı genişletmek istemediğini ancak komşu ülkelerin yaptırımlar konusunda ABD ile işbirliği yapması durumunda, bu ülkelerin çıkarlarına zarar vereceklerini vurguladı.
Rızai, “Basra Körfezi’nden veya Hürmüz Boğazı’ndan tek bir damla petrol bile çıkmayacağı” uyarısında bulundu. ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a karşı başlattığı yaptırım operasyonuna yanıt olarak, İran’ın gerekli olması halinde petrol ihracatı için kullanılan alternatif rotaları hedef alabileceğini ifade etti.
Trump’ın, İran’a karşı en kapsamlı ekonomik yaptırımları başlattığını duyurmasının ardından, Rızai, “Trump harekete geçmek isterse, deprem gibi bir güçle karşılık veririz” şeklinde konuştu. Hürmüz Boğazı’nın kapalı olduğunu belirten Rızai, boğazın Washington yönetimi davranışlarını düzeltene kadar açılmayacağını vurguladı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi ise, ABD’nin yaptırım kararını uluslararası hukuka aykırı olarak nitelendirerek, “Bu durum, uluslararası sistemin temel dayanağı olan egemenlik hakkının aşınmasına neden olacaktır” dedi.






















