Denizli’de 10 yaşında judoya başlayan 15 yaşındaki Arife Aydınoğlu, böbrek yetmezliği nedeniyle bir süre tatamiden uzak kaldı. Tedavisinin ardından kontrollü şekilde antrenmanlara dönen genç judocu, zorlu sürecin sonunda Avrupa Kupası’nda rakiplerini geride bırakarak şampiyonluğa ulaştı.
Denizli’de yaşayan 15 yaşındaki judocu Arife Aydınoğlu, yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen spordan ve hayallerinden vazgeçmedi. Böbrek yetmezliği nedeniyle yaklaşık 6 ay tedavi gören ve doktorlar tarafından ağır sporlardan uzak durması tavsiye edilen Aydınoğlu, yeniden başladığı judo kariyerinde Avrupa şampiyonluğuna kadar yükseldi.
Denizli’de okullarda gerçekleştirilen sporcu taramalarında keşfedilen Aydınoğlu, 10 yaşında Denizli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde judo eğitimine başladı. Kısa sürede önemli dereceler elde eden genç sporcu, 13 yaşında aldığı böbrek yetmezliği teşhisiyle kariyerine ara vermek zorunda kaldı.
Tatamiden Hastane Odasına Uzanan Zorlu Süreç
Antrenörü Dilek Çiğdem Erk tarafından okullardaki yetenek taramalarında keşfedilen Arife Aydınoğlu, 3 yıl boyunca düzenli antrenman yaptı. Denizli ve Türkiye genelindeki müsabakalarda çeşitli dereceler elde eden Aydınoğlu, Okul Sporları Türkiye Şampiyonası’nda iki kez Türkiye üçüncüsü oldu.
Ancak 13 yaşında böbrek yetmezliği teşhisi konulması genç sporcunun hayatında önemli bir dönüm noktası oldu. Yaklaşık 6 aylık tedavi sürecinin ardından doktorlar, Aydınoğlu’na ağır sporlardan ve özellikle judodan uzak durmasını tavsiye etti.
Bir süre tatamiden uzak kalan genç judocu, spora dönme isteğinden vazgeçmedi. Antrenörü Dilek Çiğdem Erk’in desteğiyle kontrollü ve kademeli şekilde yeniden çalışmalara başlayan Aydınoğlu, zaman içerisinde eski formuna kavuştu.
Türkiye Şampiyonalarından Avrupa Zirvesine
İlk olarak özel müsabakalarda kendisini deneyen Arife Aydınoğlu, Karaman’da katıldığı organizasyonda üçüncü oldu. Ardından Türkiye şampiyonalarında önemli dereceler elde etmeye başladı.
Yıldızlar kategorisinde mücadele etmesine rağmen gençler kategorisinde de yarışan Aydınoğlu, Gençler Türkiye Judo Şampiyonası’nı beşinci sırada tamamladı. Bu sonuçla Gençler Avrupa Kupası ve Balkan Şampiyonası’na katılma hakkı kazandı.
Balkan Şampiyonası’nda beşinci olan Aydınoğlu, kendi kategorisinde düzenlenen Yıldızlar Türkiye Şampiyonası’nı ise yedinci sırada tamamladı.
Genç sporcu, ardından Avrupa Kupası’nda Türkiye’yi temsil etti. Güçlü rakiplerini geride bırakan Arife Aydınoğlu, Avrupa şampiyonluğuna ulaşarak kariyerinin en önemli başarısına imza attı.
Arife Aydınoğlu: “Hayallerimden Vazgeçmedim”
Judoya 10 yaşında başladığını anlatan Arife Aydınoğlu, antrenörü Dilek Çiğdem Erk’in okuluna judoyu tanıtmak için gelmesiyle bu sporla tanıştığını söyledi.
Judoya kısa sürede büyük ilgi duyduğunu belirten Aydınoğlu, düzenli antrenmanlarla kendisini geliştirdiğini ve spora olan sevgisinin zamanla daha da arttığını ifade etti.
Böbrek rahatsızlığı nedeniyle yaşadığı dönemin kendisi için oldukça zor olduğunu belirten Aydınoğlu, doktorların 6 ay boyunca spor yapamayacağını, sonrasında ise ağır antrenmanlardan uzak durması gerektiğini söylediğini aktardı.
Genç sporcu, antrenörünün desteğinin kendisi için büyük önem taşıdığını belirterek, “Bu süreç benim için çok zordu. Fakat antrenörüm Dilek Çiğdem Erk’in bana verdiği motivasyon ve destek sayesinde pes etmedim. Tedavi sürecimin ardından yeniden antrenmanlara başladım ve hedeflerimden hiç vazgeçmedim” dedi.
“Şampiyon Olmanın Gururunu Yaşıyorum”
Avrupa şampiyonluğunun kendisi için ayrı bir anlam taşıdığını vurgulayan Aydınoğlu, “Doktorların bana yapamazsın demelerine rağmen milli takıma seçilmenin, ülkemi Avrupa’da temsil etmenin ve şampiyon olmanın gururunu yaşıyorum” ifadelerini kullandı.
Elde ettiği başarının ardından genç judocu, Yıldızlar Gelişim Milli Takımı kampına da davet edildi.
Antrenörü Erk: “Sporla Yeniden Hayata Bağladığımızı Düşünüyoruz”
Denizli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Judo Antrenörü Dilek Çiğdem Erk, Arife’yi okullarda gerçekleştirilen yetenek taramalarında keşfettiğini belirtti.
Böbrek yetmezliği teşhisinin ardından genç sporcunun uzun süre antrenman yapamadığını anlatan Erk, Arife’nin judoya dönmeyi çok istediğini bildiklerini söyledi.
Kontrollü şekilde yeniden çalışmalara başladıklarını ifade eden Erk, özel müsabakalarda Arife’nin performansının giderek yükseldiğini gördüklerini kaydetti.
Erk, genç sporcunun judoya dönüşünün yalnızca sportif açıdan değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, “Aslında biz Arife’yi sporla yeniden hayata bağladığımızı düşünüyoruz. Arife yeniden judoya başladı, kendine olan güvenini kazandı ve bugün geldiği noktada çok önemli başarılara imza attı” dedi.
Antrenör Dilek Çiğdem Erk, bundan sonraki hedeflerinin Arife Aydınoğlu’nun yeni madalya ve dereceler kazanması olduğunu belirterek, genç sporcunun Türkiye’yi ve Denizli’yi en iyi şekilde temsil edeceğine inandığını ifade etti.






















