Çorum’da özel bireylerden oluşan halk oyunları ekibi, 30 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında Şanlıurfa’da düzenlenecek TEKNOFEST’te sahne almaya hazırlanıyor. 15 özel birey ve kendilerine destek veren 3 anneden oluşan ekip, festivalde yöresel halk oyunları gösterisi sunmak için çalışmalarını sürdürüyor.
TEKNOFEST için yoğun hazırlık
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün desteklediği “Engelsiz Aile Akademisi Projesi” kapsamında Çorum’da özel bireylerden oluşan halk oyunları ekibi kuruldu.
13-30 yaş aralığındaki 15 özel birey ile onlara destek veren 3 annenin yer aldığı ekip, Çorum Belediyesi Buhara Kültür Merkezi’nde TEKNOFEST hazırlıklarına devam ediyor.
Zihinsel engelli, Down sendromlu ve otizmli bireylerin yer aldığı ekip, festivalde yöresel halk oyunlarıyla sahne alacak.
“Çocuklarımız sıfır kilometreyle başladı”
Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Neslihan Hüsülüoğulları, projenin amacının özel bireylerin ve ailelerinin sosyal hayata daha fazla katılımını sağlamak olduğunu söyledi.
TEKNOFEST’te Çorum’un da yer almasını istediklerini belirten Hüsülüoğulları, ekibin “Vatan için engel yok” sloganıyla halk oyunları çalışmalarına başladığını ifade etti.
Hüsülüoğulları, “Başlarken gerçekten sıfır kilometreyle başladık. Çocuklarımız halk oyunları ile ilgili bir adım dahi atmamışlardı. 5 ay gibi bir süre vardı. Biz bunu nasıl yapacağımızı düşünürken, sağ olsunlar bu hale geldiler” dedi.
Ekipte farklı düzeylerde zihinsel engeli bulunan bireylerin yanı sıra otizmli ve Down sendromlu bireylerin de yer aldığını belirten Hüsülüoğulları, kendilerine destek verenlere teşekkür etti.
Hitit motifli kostümler hazırlandı
Özel bireylerin sahnede kullanacağı kostümler de Çorum’un kültürel değerlerini yansıtacak şekilde hazırlandı.
Ekip için hazırlanan Hitit motifli özel kostümler, Çorum Belediyesi Kadın Kültür Merkezi kursiyerleri tarafından dikildi.
Zihinsel Engelli Çocukları Koruma Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelsiz Aile Akademisi Proje Koordinatörü Hayriye Kocakara, çalışmalarla özel bireylerin sosyal yaşamda daha görünür hale gelmesini ve eşit imkânlara ulaşmasını amaçladıklarını söyledi.
Üç farklı halk oyunu sergilenecek
Ekibin antrenörlüğünü yapan Yusuf Karaboğa ise hazırlık sürecinin yaklaşık üç ay sürdüğünü belirtti.
İlk olarak farklı bir gösteri planladıklarını, daha sonra TEKNOFEST’in vatan ve asker teması nedeniyle Antalya yöresine ait oyunlarda karar kıldıklarını anlatan Karaboğa, yaklaşık üç farklı halk oyununun sahneleneceğini söyledi.
Karaboğa, “Bu gösteriyi yaklaşık üç ay çalışarak çıkarttık. Bu gösteriyi, sağlıklı insanlarla, dansçı insanlarla hazırlamamız bile çok zor. Çok büyük bir özveriyle çalıştılar. Beni de eğittiler” ifadelerini kullandı.
Çorum’un kültürü TEKNOFEST sahnesinde
Çorumlu özel bireylerden oluşan halk oyunları ekibi, hazırlıkların tamamlanmasının ardından Şanlıurfa’da gerçekleştirilecek TEKNOFEST’te sahne alacak. Ekip, yöresel halk oyunları gösterisiyle hem Çorum’un kültürel değerlerini hem de özel bireylerin sosyal hayattaki görünürlüğünü festival sahnesine taşıyacak.

















