Denizli’nin Çivril ilçesinde, yaz sıcaklarına rağmen kadınlar meyve bahçelerinde çalışmaya devam ediyor. Aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla Karayahşiler Mahallesi’ndeki bahçelerde yevmiye usulü çalışan kadınlar, sabahın erken saatlerinde işe koyuluyor.
Sabah 06.00’da başlayan mesai, 14.00’e kadar sürüyor. Günün serin saatlerini değerlendiren kadınlar, armut bağlama, meyve toplama ve hasat gibi tarımsal bakım işlerini titizlikle gerçekleştiriyor. Her bir dokunuş, yalnızca o yılın ürününü değil, gelecek sezonun verimini de etkiliyor.
Bahçelerde özellikle Deveci armudu için uygulanan “lider bırakma” yöntemi dikkat çekiyor. Bu yöntemle ağaçlara şemsiye formu kazandırılarak, güneş ışığından daha dengeli yararlanması sağlanıyor. Uzmanlar, bu uygulamanın verimi artırdığını belirtiyor.
İğdir Mahallesi’nden Sultan Koyuncu ve Işıklı Mahallesi’nden Tahsin Adlığ, yıllardır meyve bahçelerinde çalışarak geçimlerini sağlıyor. Mevsime göre farklı bahçelerde görev aldıklarını ifade eden kadınlar, armutla başlayan mesainin elma, kiraz ve şeftali ile devam ettiğini aktarıyor.
Sultan Koyuncu, “Sabah erkenden işe başlıyoruz. Güneş yükselmeden işimizin büyük bölümünü tamamlıyoruz. Burada sadece meyve toplamıyoruz; ağacın bakımını yapıyor, gelecek yılın ürününe de emek veriyoruz. Kazandığımız yevmiye ailemiz için önemli bir destek oluyor,” dedi.
Tahsin Adlığ ise yaptıkları işin dikkat ve bilgi gerektirdiğini vurgulayarak, “Lider bırakma işlemini doğru yapmak çok önemli. Ağacın şeklini verirken hem güneşi hem de gelecek yıl oluşacak meyveyi düşünüyoruz. Bu işi yılların verdiği tecrübeyle yapıyoruz,” şeklinde konuştu.
Çivril’in bereketli topraklarında çalışan bu kadınlar, sadece meyve yetiştirmekle kalmıyor; emekleriyle üretime güç katıyor ve aile bütçelerine destek oluyor. Gün doğmadan başlayan bu alın teri, Çivril tarımının en değerli emeklerinden biri olarak öne çıkıyor.






















