Sakarya’nın Serdivan ilçesinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tarihi Sangarios Köprüsü’nün açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Ayasofya Camii ile aynı dönemde inşa edilen köprü, 1500 yıllık geçmişiyle şehrin simgesi olarak yeniden canlandırıldı.
Bakan Uraloğlu, restorasyon çalışmalarının tamamlanarak, kültürel mirasa kazandırılan tarihi köprülerin sayısının 528’e ulaştığını belirtti. “Bu köprüyü turistik ve kültürel değerine yeni bir soluk kazandırarak yeniden hizmete sunduk,” dedi.
Justinianus Köprüsü olarak da bilinen Sangarios Köprüsü, MS 562 yılında Doğu Roma İmparatoru Justinianus tarafından yaptırıldı. 12 kemer gözünden oluşan köprü, 2018’de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı. Restorasyon sırasında yapılan kazılarda, köprünün güney cephesindeki sarnıç ve hamam yapısı gün yüzüne çıkarıldı.
Yaklaşık 8 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından köprü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’nun katıldığı bir törenle açıldı. Bakan, “Sakarya Nehri’nin kenarında yükselen bu kadim yapı, asırlardır bölgenin tarihine tanıklık ediyor. Tarihi yapılarımızı korumak ve gelecek nesillere aktarmak için azimle çalışıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, Sakarya’nın ulaşım ve iletişim altyapısına 2002 yılından bu yana yaklaşık 251 milyar lira yatırım yapıldığını vurguladı. Ayrıca, Sakarya’nın demiryolu altyapısına da büyük yatırımlar gerçekleştirildiğini belirtti.
“Sakarya’nın ruhunu yaşatmak için bu mirası muhafaza etmek ve geliştirmek hepimizin ortak sorumluluğudur,” diyen Bakan, Sakarya’nın geleceği için çalışmaların süreceğini sözlerine ekledi.

















