Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent’te faaliyet gösteren Karya Farma HBX Ar-Ge, orman yangınlarıyla mücadelede akıllı dronların kullanımını önerdi. Karya Farma HBX Ar-Ge Kurucusu Hakan Başlık, bu konuda proje hazırlıkları yaptıklarını belirtti.
Başlık, “Tarımda kullanılmaya başlanan dronlar, orman ve arazi yangınlarında da etkili bir şekilde kullanılabilir. Nedense yıllardır bu sistem kullanılmıyor” dedi. Son günlerde Muğla, Antalya, Aydın, Balıkesir ve Çanakkale gibi Ege ve Akdeniz bölgelerinde meydana gelen yüzlerce yangınla mücadele sürerken, Karya Farma HBX Ar-Ge, dronlarla yangınlara müdahale önerisinde bulundu.
Yangınlara dronlu müdahale için proje çalışması yaptıklarını ifade eden Başlık, ilgili kurumların iş birliği yapması gerektiğini vurguladı. Başlık, “Her yıl yaz mevsimi başladığında ülkemizin en önemli sorunlarından biri orman yangınlarıdır. Yangınların çevresel ve ekonomik boyutları milyarlarla ifade ediliyor. Dronelere eklenecek bir aparat ile su yerine, yangının oksijenle temasını kesen özel köpükle hızlı müdahale hedefleniyor” şeklinde konuştu.
Başlık, önerdikleri sistemin, lazer mesafe tespiti yapabilen ve GPS tabanlı yönlendirme ile noktasal müdahale kabiliyeti olan insansız hava araçlarını içereceğini belirtti. Bu sayede insan unsuru azalırken, maliyetlerin de düşeceğini ifade etti.
Başlık, Türkiye’de keçi otlatmanın yasaklanmasının yangın felaketlerinin boyutlarını artırdığını savundu. 6831 sayılı Orman Kanunu’nun değişmesi gerektiğini dile getiren Başlık, “Eskiden yangın çıksa bile ormanlık alanın tabanındaki yanıcı otlar keçi ve koyunlar tarafından tüketildiği için yangın bu kadar yayılmazdı” dedi. Ayrıca, yerden otlatma ile havadan dron ile yangınlarla daha etkili bir şekilde mücadele edilebileceğine inandığını sözlerine ekledi.






















