Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde AKEL partisi milletvekili Yorgos Kukumas, Kıbrıslı Türklere yönelik katliamlarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kukumas, Muratağa, Sandallar, Atlılar ve Taşkent’te gerçekleştirilen katliamları ülke tarihinin en büyük utançlarından biri olarak nitelendirdi.
Kukumas, bu katliamların Rum toplumunda uzun yıllar boyunca görmezden gelindiğini ve faillerin cezasız kaldığını vurguladı. 1963-64 döneminde ve 1974 yazında Kıbrıslı Türklere karşı işlenen suçların yeterince bilinmediğine dikkat çeken Kukumas, Muratağa, Sandallar ve Atlılar’da 126 Kıbrıslı Türkün, Taşkent’te ise 84 silahsız Kıbrıslı Türkün öldürüldüğünü belirtti.
1974’te EOKA-B mensuplarının köylere girerek Kıbrıslı Türkleri topladığını ifade eden Kukumas, bu kişilerin silahlı gruplar tarafından evlerden alındığını ve Peristeronopigi’deki okula götürüldüğünü aktardı. Ardından erkeklerin esir kampına sevk edildiğini kaydetti.
Kukumas, 14 Ağustos’ta köylerde kalan kadın, çocuk ve yaşlıların topluca öldürüldüğünü ifade ederken, 126 Kıbrıslı Türkün cesetlerinin buldozerlerle açılan toplu mezarlara gömüldüğünü belirtti. Bu mezarların üzerinin çöplerle kapatıldığını da ekledi.
Yazısında, Rum asker Nikos Genias’ın tanıklığına da yer veren Kukumas, Genias’ın EOKA-B mensuplarının öldürdükleri yaşlıları ve çocukları gömdüklerini anlattığını aktardı. Genias, bu olayları hayatı boyunca unutamayacağını ifade etti.
Kukumas, Taşkent’te gerçekleştirilen katliamda 84 Kıbrıslı Türk erkeğinin otobüslerle Limasol’a götürüldüğünü ve bir kısmının burada kurşuna dizildiğini belirtti. Saldırıdan sağ kurtulan Suat Hüseyin’in tanıklığına da yer vererek, Kıbrıslı Türklerin üzerine ateş açıldığını ve Hüseyin’in ölü taklidi yaparak kurtulduğunu aktardı.
Kukumas, katliamların faillerinin bugüne kadar cezalandırılmadığını vurgulayarak, Kıbrıslı Rumların yeni neslinin bu suçlar hakkında çok az bilgi sahibi olduğunu ifade etti. Ayrıca, Rum medyasında bu katliamların anlatılmasının istisnai olduğunu belirtti.
AKEL’in yaklaşımının, Kıbrıslı Türklere karşı işlenen suçların gizlenmemesi ve tarihi gerçeklerin bütünüyle ortaya çıkarılması yönünde olduğunu belirten Kukumas, geçmişte işlenen suçlarla yüzleşilmesi gerektiğini savundu.






















